Home Page / Genel Satış Şartları – Türkiye /

Genel Satış Şartları
Türkiye

§ 1 Madde Genel – Geçerlilik Alanı

1. Satış şartlarımız münhasıran geçerlidir; yazılı olarak açıkça onay vermediğimiz sürece, sipariş veren tarafın satış koşullarımıza aykırı veya bunlardan farklılık gösteren koşulları tanımıyoruz. Satış şartlarımız, sipariş veren tarafın satış şartlarımıza aykırı veya bunlardan farklılık gösteren koşullarının bilincinde olarak herhangi bir şerh düşmeden siparişi veren tarafa teslimat yaptığımızda da geçerlidir.

2. Bizimle sipariş veren arasında, bu satış şartlarından farklı olan özel mutabakatlar sadece yazılı olarak geçerlidir.

3. Satış şartlarımız sadece tüccarlar karşısında geçerlidir.

4. Satış şartlarımız, sipariş verenle gelecekte yapılacak ticari işler için de genel satış şartlarının geçerliliği konusunda özellikle bilgi verilmemiş olsa bile geçerlidir.

§ 2 Madde Teklif – Teklif Belgeleri

1. Tekliflerimiz, teklifte belirtilen tarihe kadar geçerlidir.

2. Şekiller, çizimler, hesaplamalar ve diğer belgelerin mülkiyet ve telif hakları saklıdır; bunlar üçüncü kişilerin erişimine açılamaz. Bu, özellikle “gizli” olarak sınıflandırılmış olan yazılı belgeler için geçerlidir. Sipariş veren, bunları üçüncü taraflarla paylaşmadan önce açık yazılı iznimizi alması gerekir.

§ 3 Madde Onaylar

1. Tarafımıza verilen siparişler, ancak tarafımızca yazılı olarak veya elektronik biçimde onaylandıktan sonra bağlayıcıdır.

2. Yanılgı nedeniyle tarafımızca yapılan bir itiraz, hemen değil ama itiraz nedeninin tespit edilmesinden itibaren makul bir süre içinde yapılmış olduğunda da zamanında yapılmış kabul edilir.

§ 4 Madde Fiyatlar

1. Sipariş onayından aksi bir sonuç çıkmıyorsa, fiyatlarımız “fabrikadan teslim” olarak, nakliyeye uygun ambalajlı olarak geçerlidir; bu, ayrı olarak fatura edilir.

2. Yasal katma değer vergisi fiyatlarımıza dahil değildir; faturanın düzenlendiği tarihteki yasal oran dikkate alınarak ayrı olarak belirtilir.

3. Sözleşme yapıldıktan sonra, özellikle tarife anlaşmaları veya malzeme fiyatlarının artmasından dolayı ortaya çıkabilecek maliyet artışlarının söz konusu olması halinde, fiyatlarımızı uygun şekilde arttırma hakkımızı saklı tutarız.

§ 5 Madde Sevkiyat

1. Mal, alıcının isteği üzerine alıcıya gönderilirse, en geç fabrikadan/depodan çıkmasıyla birlikte malın tesadüfen kaybolması ve tesadüfen malzemenin bozulması tehlikesi alıcıya geçer. Mal gönderilmeye hazırsa ve gönderi sevkiyat ya da teslim alma işlemi alıcının sorumlu olduğu nedenlerle gecikirse, malın sevkiyata hazır olduğu bildiriminin ulaşmasından itibaren tüm riskler alıcıya geçer.

2. Sevkiyat masrafları alıcıya aittir. Ambalaj ürün fiyatına ek olarak hesaplanır ve geri alınmaz.

§ 6 Madde Ödeme

1. Faturanın ödemesi banka veya posta havalesiyle yapılır. Diğer ödeme şekilleri için yazılı olma şartına tabidir. Eski faturalar henüz ödenmemiş olması durumunda, yeni faturalarda iskonto kesintisine izin verilmez.

2. Alıcı, yasal olarak kesinleşmemiş veya tarafımızca kabul edilmemiş karşı taleplerle herhangi bir mahsup işlemi yapamaz veya bu taleplerden dolayı ödemeyi muhafaza etme hakkından yararlanamaz. Ayrıca ödemeyi muhafaza etme hakkını sadece karşı talebinin aynı sözleşme ilişkisine dayalı olması halinde kullanma yetkisine sahiptir.

3. Ödemenin gecikmesi durumunda temerrüt faizi olarak ilgili banka faizleri dikkate alınarak fatura edilir. Tüm ödemeler münhasıran tarafımıza yapılacaktır. Senetler, sadece ifa amacıyla protesto garantisi olmayan ve sadece mutabakata istinaden ve iskonto edilebilir olmaları ön koşuluyla kabul edilir. İskonto masrafları, fatura tutarının vadesi itibarıyla hesaplanır. Ödeme koşullarına uyulmadığı veya ilgili sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra alıcının kredibilitesini azaltan hususlar hakkında bilgi sahibi olduğumuz an itibariyle, tüm alacaklarımızın derhal - senet kabul ettiklerimiz de dahil olmak üzere - muaccel hale gelmiş kabul edilir. Bunun dışında, bu tür bir durumda, karşı taraf yükümlülüklerini yerine getirene kadar veya bu anlamda bir güvence sağlanana kadar henüz yerine getirmediğimiz hizmetlerimizi askıya alma hakkına sahibiz. Ayrıca mülkiyeti kaydıyla teslim edilen malların yeniden satışını yasaklayabilir ve bunların iade edilmesini talep edebiliriz.

§ 7 Madde Teslimat Süresi, Mücbir Sebep, Grev Önlemleri

1. Üzerinde anlaşılan veya bildirilen teslimat tarihlerine mümkün olduğunca uyulur, ancak bağlayıcı değildir. Teslimat tarihleri, sadece açıkça bu şekilde kararlaştırılmış olmaları kaydıyla bağlayıcıdır.

2. Tedarikçi, tahmin edilemeyen koşulların oluşması nedeniyle, durumdan kaynaklanan koşullara uygun olarak aldığı önlemlere rağmen, örneğin çalışmanın aksaması, önemli hammadde ve yapı malzemelerinin teslim edilmesinde gecikme gibi önlenemeyen durumlarda sözleşmeden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getiremeyecek olursa, teslimat süresi makul bir kapsamda uzatılır. Aynı durum, kendimiz bu tür olaylardan etkilendiğimizde de geçerlidir. Yukarıda anılan koşullar nedeniyle teslimat veya hizmet imkansız hale gelirse, teslimat yükümlülüğümüz sona ermiş olarak kabul edilir. Aynı durum grev ve lokavt hallerinde de geçerlidir. Bu 3 durumda teslimat süresi uzarsa veya tedarikçi teslimat yükümlülüğünden muaf tutulursa, alıcının bu durumdan kaynaklanan zarar tazminat hakları da ortadan kalkar. Yukarıda belirtilen koşulların alıcı tarafında meydana gelmesi halinde, aynı yasal sonuçlar onun teslim alma yükümlülüğü için de geçerlidir.

3. Etkilenen sözleşme tarafı, bir önceki paragrafta belirtilen türden engelleri sözleşme ortağına 2 iş günü içinde bildirmekle yükümlüdür. İlgili taraf bunu yapmadığında, kendileri lehine olan hukuki sonuçlardan yararlanamazlar.

§ 8 Madde Kusur Bildirimi, Sorumluluk Özellikle de Kusur Sorumluluğu ve İade Teslimatları

1. Kusur sorumluluğumuz, sipariş verenin, satıcının ticari satın alma kuralları uyarınca taahhüt ettiği inceleme ve bildirimde bulunma yükümlülüklerine uygun şekilde davranmış olmasını şart koşar. Kusur tespiti, sipariş veren tarafınca beş gün içinde, fark edilmeyen kusurlar söz konusu olduğunda, durum fark edildikten sonra beş gün içinde yazılı olarak bildirilmelidir. Sipariş veren, başka bir nesnenin içine monte edilecek veya başka nesnelere yerleştirilecek olan mallarda, montajdan veya yerleştirme işleminden önce algılanabilir kusurlar açısından yeniden bir muayene gerçekleştirilecektir, bunun istisnası sipariş verenin bu incelemeyi yapacak yetkinlik ve yeterliliğe sahip olmamasıdır. Kusur bildirimi yapılmaması halinde, mallar bu ölçüde onaylanmış olarak kabul edilir.

2. Haklı bir kusur bildirimi durumunda, öncelikle elimizde bir ikame teslimat yapma hakkı bulunur ki, burada kendi tercihimize göre kusurun giderilmesi veya sonradan teslimat yapılması arasında seçim yapabiliriz. Sipariş veren tarafın ikame teslimat yapılması için gereken talepleri, özellikle taşıma, yol, işçilik ve malzeme masrafları, bu giderler teslimat konusu eşyanın daha sonra sipariş veren tarafın kendi tesisleri haricinde bir yere yapılmış olmasından dolayı artması durumunda, kapsam dışındadır, bunun istisnası teslimatın amacına uygun kullanım şartını yerine getirir nitelikte olmasıdır.

3. Sipariş veren taraf, kusurlu malı türü ve kullanım amacına göre kendisi veya görevlendirilmiş bir üçüncü şahıs aracılığıyla başka bir nesnenin içine monte ederse veya başka bir nesneye takarsa, sipariş veren taraf kusurlu malın sökülmesi ve sonradan onarılan veya teslim edilen kusursuz malın montajı veya takılmasıyla ("sökme ve takma masraflarıyla") ilgili harcamaları yalnızca aşağıdaki şartlara uygun olarak talep edebilir:
a) Sadece kusurlu ürünlerin sökülmesi veya çıkarılması ve aynı nitelikteki malların takılması veya monte edilmesiyle ile ilgili masraflar için piyasada geçerli koşullar temel alınarak oluşan ve sipariş veren tarafından bize açıklayıcı yazılı belgeler verilerek kanıtlanan masraflar gerekirse.
b) Sökme ve takma maliyetlerinin ötesinde sipariş verenin talepleri, özellikle de kazanç kaybı, çalışmanın durma masrafları veya yedek parça teminatı için yapılan fazladan masraflar gibi masraflar, sökme ve takma masrafları kapsamında değildir ve bu nedenle sonradan düzeltme kapsamında iade edilemez.
c) Bu tür sökme ve takma masrafları için sipariş verenin montaj sırasında malların kusurlu olduğunu veya mallarda ciddi bir kusur olduğuna dair işaretleri fark etmesine rağmen ürünün montajını gerçekleştirme konusunda beklememiş olması halinde, herhangi bir masraf tazmini talep edilemez. Bu durumda yapacağımız masraf tazminatımız, sipariş eden tarafın kusuru fark ettiği malların sökülmesi ve yeniden monte edilmesi kapsamındaki masraflarla sınırlı olacaktır.
d) İznimiz olmaksızın sipariş verenin sökme ve takma masrafıyla ilgili her türlü harcama talepleri için mahsup işlemi yapması mümkün değildir. 6.2 maddesi saklıdır.
e) Sökme ve takma masrafları için sipariş verenin avans talep etme hakkı yoktur.

4. Sipariş veren tarafınca ikame ve ek yerine getirme için geçerli olarak gösterilen masraflar münferit hallerde 8. madde, 3. bende göre, özellikle de kusursuz durumdaki malların satın alma fiyatıyla kıyaslandığında ve sözleşme ihlalinin anlamı dikkate alındığında, makul kapsam dışında olması halinde, masrafları tazmin etmeyi reddetme hakkımızı saklı tutarız. Masrafların makul kapsam dışında olması durumu, özellikle sökme ve takma masraflarının, kusursuz durumdaki malın (net) satın alma fiyatının %150'sini veya kusurlu durumdaki malların minimum değerinin %200'ünü aşması durumunda söz konusu olarak kabul edilir.

5. Sipariş veren, diğer hakların kullanılmasından önce, yazılı olarak uygun bir ret uyarısı içeren bir tarih belirlemelidir. Bu durum, daha önce ikame etmeyi açıkça reddetmiş olmamız durumunda geçerli değildir. Teslim edilecek ürün sadece tip uyarınca belirlenmişse, kusurdan bağımsız her türlü tazminat talebi geçersiz olur. Bunun dışında, aleyhimize tazminat hakları sadece, tazminat talebiyle ilgili olarak bize kaba ihmal veya kasıt varlığının kanıtlanması halinde geçerli olur; OR 199. maddesi saklı kalır.
Bu sınırlandırma, can, beden veya sağlığa yönelik hasarlara, bizim veya yasal bir temsilcimizin ya da sorumluluklarımızı yerine getirmekle yetkilendirdiğimiz bir yardımcımızın sorumluluklarımızı kasıtlı veya kasıtsız olarak ihmal etmesi sonucunda oluşacak hasarlar için geçerli değildir.
Bu, bizim veya yasal bir temsilcimizin ya da sorumluluklarımızı yerine getirmekle yetkilendirdiğimiz bir yardımcımızın sorumluluklarımızı kasıtlı veya kasıtsız olarak ihmal etmesi sonucunda oluşacak diğer hasarlar için de geçerli değildir.

6. Bir kalite veya raf ömrü garantisi nedeniyle hakların kullanılmasının ön koşulu, bu tür bir garantinin tarafımızca kesinlikle, açık ve yazılı olarak verilmiş olmasıdır.
Sipariş veren, garanti talebinde bulunurken şikayet edilen teslimat içinden derhal kontrol çalışmamız için uygun örnek parçaları göndermekle yükümlüdür.

7. Kusur talepleri, teslimattan itibaren iki yıl içinde zaman aşımına uğrar; OR 210. maddesi 2b fıkrası uyarınca daha uzun bir zaman aşımı süresi saklı kalır. Zaman aşımının durdurulması, OR 135. maddesi uyarınca belirlenir. Zaman aşımı HOPPE'nin yazılı itiraz beyanıyla da durdurulabilir.

8. Sözleşmeden doğan yükümlülüklerin tarafımızca ihlal edilmesinden kaynaklanan bir tazminat hakkı durumunda, tazminat hakkı, zorunlu ürün mesuliyeti sigortamızın karşıladığı tutarla sınırlıdır. Bu sınırlandırma, can, beden veya sağlığa yönelik hasarlara, bizim veya yasal bir temsilcimizin ya da sorumluluklarımızı yerine getirmekle yetkilendirdiğimiz bir yardımcımızın sorumluluklarımızı kasıtlı veya kasıtsız olarak ihmal etmesi sonucunda oluşacak hasarlar için geçerli değildir. Bu, bizim veya yasal bir temsilcimizin ya da sorumluluklarımızı yerine getirmekle yetkilendirdiğimiz bir yardımcımızın sorumluluklarımızı kasıtlı veya kasıtsız olarak ihmal etmesi sonucunda oluşacak diğer hasarlar için de geçerli değildir.

9. Sorumluluğumuzun olmadığı veya sınırlı olduğu ölçüde, bu durum çalışanlarımızın ve diğer icra yardımcılarımızın şahsi sorumluluğu için de geçerlidir.

10. Sipariş verenin iade teslimatları için önceden yazılı onayımızı alması gerekmektedir. İade işlemi haklı bir geri çekilme, örneğin teslim edilen malın kusurlu olması nedeniyle yapılırsa, sipariş verenin malları geri almamız konusunda özel bir çıkarı olması halinde, onay verilmesi hakkı söz konusudur.

§ 9 Madde Teslimatlar

1. Sipariş edilen miktarlar ambalaj birimleri halinde sevk edilir. Müşteriye özel ürünlerde, üretimden kaynaklı olarak %10'a kadar mümkündür ve bu nedenle kararlaştırılmış olarak kabul edilir.

2. Fatura edilen kısmi teslimatlar ayrı birer sözleşme olarak kabul edilir.

§ 10 Madde Mülkiyet Muhafaza Teminatı

1. Malın mülkiyeti, yan haklar, hasar tazminatı hakları ve çek ve senet işlemleri de dahil olmak üzere, iş ilişkisinden doğan tüm alacaklar tamamen ödenene kadar bizde kalır. Münferit alacaklar tarafımızca var olan bir cari hesaba alındığında ve hesap bakiyesi alınıp kabul edildiğinde de mülkiyeti muhafaza hakkı devam eder.

2. Satın alınan ürünün sipariş veren tarafınca işlenmesi veya değiştirilmesi, tarafımıza herhangi bir yükümlülük teşkil etmeksizin bizim için gerçekleştirilir. Satın alınan ürün bize ait olmayan başka nesnelerle işlenirse, işlemin yapıldığı tarihte satın alınan ürünün değerinin, işlemde kullanılan diğer nesnelerin değerine olan oranı kadar ortak mülkiyet hakkı elde etmiş oluruz. Bunun dışında işleme yoluyla ortaya çıkan nesne için de muhafaza kaydıyla teslim edilen satış nesnesiyle aynı kural geçerlidir.

3. Sipariş veren, muhafaza hakkı altındaki ürünün bir başkasına satışı, işlenmesi veya başka bir nesneye monte edilmesi hakkında sadece aşağıda yer alan 5. madde hükümlerinde ifade edilen gerekliliklerin gerçekten de bize devrolması ölçüsünde yetkilidir.

4. Sipariş verenin yetkileri, kurallara uygun bir ticari ilişki kapsamında muhafaza hakkı altında bulunan eşyaları satma, işleme veya başka bir nesnenin içine monte etme yetkisi, sipariş verenin varlık durumunun ciddi anlamda kötüleşmesi sonucunda yapacağımız itirazla, ancak en geç ödemeleri yapmayı durdurması ya da iflas işlemlerini başlatmasıyla sona erer.

5. Sipariş veren bu suretle muhafaza hakkı altında bulunan eşyanın tekrar satışından doğan tüm ek haklarıyla - olası tüm ciro alacakları da dahil - bize devretmektedir. Nesneler işlenmiş, karıştırılmış veya birleştirilmişse ve satıcı bunlar üzerinde fatura değerleri tutarında ortak mülkiyet elde etmişse, eşyalar üzerindeki haklarının değeriyle orantılı olarak satış fiyatı üzerinden pay alma hakkı söz konusudur. Muhafaza hakkı bulunan mal sipariş veren tarafından bir arsaya/binaya monte edilirse, alıcı buradan ortaya çıkan satış alacağından veya arsa/bina satışından elde edilen hakların, muhafaza hakkı altında bulunan malın fatura değerleriyle birlikte tüm yan haklarından, diğer taraflara karşı teminat ipoteği de dahil olacak şekilde, şimdiden feragat eder. Sipariş verenin gerçek faktoring çerçevesinde alacağını satmış olması halinde, alacağımız derhal muaccel hale gelir ve sipariş veren, bunun yerine faktoring karşısında söz konusu olan alacaklarını bize devreder ve satıştan elde edilen gelirlerini zaman kaybetmeden bize aktarır. Yukarıda anılan devirler tarafımızca kabul edilir.

6. Sipariş veren, ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece, devrettiği ettiği alacaklarını tahsil etme yetkisine sahiptir. Tahsilat izni, itiraz durumunda, ancak en geç siparişi verenin ödemelerinde gecikme olması durumunda veya sipariş verenin varlık durumunun ciddi şekilde kötüleşmesi durumunda geçerliliğini yitirir. Böyle bir durumda sipariş veren bizi, alıcıları devir hakkında bilgilendirme ve alacakları kendimizin gerçekleştirmesi konusunda yetkilendirmiş olur. Sipariş veren talebimiz üzerine, tahsil edilecek alacakların tam listesini alıcının adı ve adresi, her bir alacağın tutarı, fatura tarihi vs. ile birlikte vermekle ve devredilen tüm alacakların geçerli olması için gerekli olan tüm bilgileri vermekle ve bu bilgilerin kontrol edilmesine izin vermekle yükümlüdür.

7. Bize ait teminatların değeri tüm alacaklarımızı %20'den fazla aşıyorsa, sipariş verenin talebi veya sipariş sahibinin güvencesinden yararlanan ve olumsuz olarak etkilenmiş bir üçüncü tarafın talebi üzerine, seçtiği miktarda teminatı kendilerine devretmekle yükümlüyüz.

8. Muhafaza hakkı altında bulunan eşyanın veya feragat edilen alacakların rehin verilmesi veya teminatların devredilmesi yasaktır. Üçüncü tarafların rehinlerinden veya diğer müdahalelerinden, rehincilerin veya diğer üçüncü tarafların bildirilmesiyle derhal haberdar edilmemiz ve gerekirse ZPO 106.maddesi uyarınca itiraz işlemini veya itiraz davasını başlatabilmemiz sağlanmalıdır. Rehin alacaklısı veya diğer üçüncü taraflar bize bir itiraz davasının mahkemeyle ve mahkeme dışı masraflarını ödeyecek durumda değilse, maruz kaldığımız kayıplardan sipariş veren sorumlu olacaktır.

9. Mülkiyeti muhafaza etme hakkından dolayı tedarik edilen malın geri alınması durumunda, bir sözleşme ihlali ancak, bizim bunu açıkça ve yazılı olarak beyan etmemiz durumunda söz konusudur. İade alınan muhafaza kaydı olan malı özgürce satarak gelir elde etme hakkımız bulunmaktadır.

10. Sipariş veren muhafaza kaydı olan malı bizim için ücretsiz olarak muhafaza eder. Sipariş veren bunları örneğin yangın, hırsızlık ve su gibi olağan tehlikelere karşı olağan kapsamda sigorta ettirmek zorundadır. Sipariş veren, yukarıda belirtilen türden bir zarardan dolayı sigorta şirketlerine veya kendisine tazminat yükümlülüğü olan taraflara karşı var olan haklarından, bize ait olan eşyanın fatura değeri kadar olan kısmını bize devretmiş kabul etmiş sayılır. Bu devri kabul ediyoruz.

11. Tüm alacaklar ve mülkiyeti muhafaza hakkından doğan tüm haklar, bu çalışma koşullarında belirtilen özel formların tümü kapsamında, sipariş verenin çıkarlarına yönelik olarak aldığımız olası yükümlülüklerden tamamen muaf oluncaya kadar saklı kalır.

§ 11 Madde Kalıp Masrafları

1. Kalıp masrafları prensip olarak ürün değerinden ayrı olarak hesaplanır. Sipariş veren, kalıplar için maliyet payları ödenmiş olsa bile herhangi bir hak talep edemez; kalıplar üreticinin mülkiyetinde ve sahipliğinde kalır. Üretici, kalıpları son sevkiyattan itibaren 1 (bir) yıl boyunca sipariş veren için muhafaza etmekle yükümlüdür. Bu süre dolmadan önce sipariş veren tarafından gelecek yıl için sipariş verileceği bildirilirse muhafaza süresi bir yıl daha uzar. Bu süreden sonra ve yeniden sipariş edilmemesi durumunda üretici sözkonusu kalıplar ile ilgili olarak kendi takdirine göre tasarrufta bulunabilir.

2. Gerçekleşmeyen siparişler için kalıp maliyetleri: Tasarım ve geliştirme aşamasında (yapılan veya yapılacak değişiklikler) veya imalat başlama sürecinde iptal edilen siparişler için tüm masrafları fatura etme hakkımızı saklı tutarız. Numune onayı için gereken ilk kalıp maliyeti, numune onayının alınması sırasında seri üretim için gerekli olan kalıpların, özel düzeneklerin ve mastarların maliyetleri alım garantisi verilen miktara bağlı olarak faturalandırılır.

3. Hazırlanan kalıplar incelenebilmesi için fatura tarihini müteakip 4 hafta süreyle muhafaza edilir ve bu sürenin bitiminde hurdaya çıkarılır. Kalıpların tüm tasarım planları ve çizimleri uygulanan yöntemlerin korunması için paylaşım yükümlülüğüne tabi değildir.

§ 12 Madde Tesellüm Süresi

1. Satın alanın sipariş edilen malı belirli bir süre içinde isteme ya da teslim alma yükümlülüğü varsa, bu sürenin dolmasından sonra sözleşmeden çekilme veya malı fatura etme hakkımız saklıdır.

§ 13 Madde İcra Yeri, Yetkili Mahkeme, Geçerli Yasalar, Geçerlilik

1. Sözleşme ilişkisinden doğan tüm yükümlülüklerin icra yeri CH-7537 Müstair/GR'dir.

2. Yetkili mahkeme: Sözleşme ilişkisinden kaynaklanan tüm anlaşmazlıklar için CH -7537 Müstair/GR mahkemeleri yetkilidir.

3. İsviçre hukuku geçerlidir.

Bu sözleşmenin bir hükmünün tamamen veya kısmen geçersiz olması veya uygulanamaması durumunda, bu sözleşmenin geri kalan hükümlerinin geçerliliği ve uygulanabilirliği bu durumda etkilenmez. Geçersiz veya uygulanamayan hükmün yerine, geçersiz hale gelmiş hükmün ifadesine anlam ve amaç anlamında ticari olarak en yakın yasal olarak uygulanabilen kural geçerli olur. Bu düzenleme, bir boşluğun doldurulması ihtiyacı halinde de aynı mantıkla geçerlidir.

(Yayım 01/2019)