Skip to content Skip to navigation menu
 
 

HLS® 9000 Swing Door Hardware Troubleshooting Guide

Standards and solutions for door handles

 

Be certain door is square in frame before adjusting other hardware. With the door in the open position, engage system by lifting handle and extend deadbolt by turning thumb turn. If the system operates on the door edge and the deadbolt operates, the hardware system is fully functional.

 

 

1. SYSTEM WILL NOT OPERATE WHEN YOU LIFT THE HANDLE

 

Probable Cause: Improper installation of handle set.

Solution: Remove handle and reinstall. See Handle Set Installation Instructions.

 

 

 

2. SYSTEM OPERATES IN THE OPEN POSITION WHEN YOU LIFT THE HANDLE BUT NOT IN THE CLOSED POSITION WITH THE DOOR SHUT

 

Probable Cause: Relationship of door in the frame. 

Solution: Check to make sure the door is square in the frame.

 

 

Probable Cause: If automatic version, the auto release pin may not be adjusted properly. 

Solution: See Hardware Adjustment Sheet.

 

 

 

3. LOCKING POINTS WILL NOT ENGAGE WITH DOOR SHUT

 

Probable Cause: Deadbolt is not fully extending. 

Solution: Clear away anything blocking travel of deadbolt (insulation, wood, etc).

 

 

 

4. DEADBOLT WILL NOT FULLY ENGAGE

 

Probable Cause: Locking points are not fully engaged. System design does not permit deadbolt operation unless locking points are fully engaged.

Solution: Check system again for binding problems. Confirm deadbolt extends fully into strike. Check to confirm locking points are correctly engaging strikes on the frame.

 

 

 

5. THUMBTURN OR KEY WILL NOT TURN

 

Probable Cause: Backplates may not be on straight. 

Solution: Confirm that inside and outside holes line up with lockcase. Loosen backplate screws ½ turn.

 

 

 

6. INTERFERENCE OF STYLE WITH HANDLE 

 

Probable Cause: Cladding or wood in the hole is interfering with shaft. 

Solution: Check to see if machined holes line up with screw and handle holes. May need to file or drill hole slightly larger.

 

 

 

7. SET SCREWS WILL NOT GO INTO HANDLE COMPLETELY

 

Probable Cause: Shaft is not assembled properly.

Solution: Remove handle to see how shaft is assembled. See Handle Set Installation Instructions for proper assembly and position of shaft.

 

 

 

8. BOTTOM LOCKING POINT MOVES BUT TOP LOCKING POINT DOES NOT

 

Probable Cause: Top extension drive rail is not connected at the lockcase.

Solution: Remove screws used to attach top extension to the door and the machine screw that attaches it to the lockcase, and remove top extension. Place the end of the drive rail (the “L” shape) in the lockcase above the latchbolt, as you slide the top extension into the door. Fasten with a screw at the lockcase and the one up higher. Operate the gear to make sure it works. Then finish installing the rest of the screws.

 

 

 

9. IF DOOR HAS PLAY OR IS NOT SEALING CORRECTLY

 

Probable Cause: Unit is not adjusted properly.

Solution: Bend tab on strike.

 

 

 

10. KEY DOES NOT WORK IN CYLINDER

 

Probable Cause: Cylinder was rekeyed incorrectly.

Solution: Check with Builder or Installer to see if cylinder was rekeyed to match other doors in the house. If so, return to locksmith to rekey properly.